Waarde Duitse klassieker weer met 4 procent gestegen

Prachtige gerestaureerde Manta ADe grootste klassiekerbeurs ter wereld, de Techno Classica in het Duitse Essen, is voor de 25ste keer in de geschiedenis geopend. De klassieke auto wordt in toenemende mate interessant als investering en als businessmodel.

Op de beurs zijn 220 stands van merken en merkenclubs met tweeënhalf duizend historische auto's die ook allemaal te koop zijn. Verder zijn er 1250 exposanten van reparateurs tot onderdelenhandelaren, van restaurateurs tot boekhandelaren. De beurs barst uit zijn voegen, zegt directeur Franssen van het organiserende SIHA in het Duitse Automobilwoche. "We hebben een oppervlakte van 120 duizend vierkante meter en we hebben toch nog geïnteresseerden moeten afwijzen." In het afgelopen jaar kwamen 180 duizend bezoekers naar Essen. Voor fabrikanten en toeleveranciers zijn klassiekerbeurzen communicatiemiddelen geworden die bijdragen aan de groei van de merkwaarde. De klassieker is interessant als lonend businessmodel voor garages, werkplaatsen, onderdelenspecialisten en dienstverleners.

En veel besproken thema op de Techno Classica is het fenomeen klassieker als investering. Terwijl de rente op spaartegoeden vaak verdampt door inflatie, laat de Deutsche Oldtimer Index van VDA een constante groei in de klassiekerwaarde zien, waarvan in het afgelopen jaar 4,2 procent voor auto's ouder dan dertig jaar (in 2011 was het zelfs 9,3 procent). Sinds de start van deze index in 2003 zijn de prijzen voor oldtimers met gemiddeld 83 procent gestegen. De auto die in de afgelopen twaalf maanden verhoudingsgewijs het meeste in waarde steeg, was de VW Kever van de bouwjaren 1967 tot 1973, zo berekende de organisatie Classic Car Tax.

bron:Automobilwoche