Fabrieksbezoek 2012

{access clublid,bestuur}Hier een reisverslag van ons bezoek aan de Opel-fabriek in Rüsselsheim 5 oktober j.l. en verder. Wij zijn Jaap en Annette Oudendorp met onze zonen: Aart van 11 jaar en Daan van 6 jaar. Omdat wij niet zo vaak weggaan hebben we er een trip van twee dagen van gemaakt.

Wij zijn vrijdagmorgen om 8:15 richting Rüsselsheim vertrokken en de regen kwam met bakken tegelijk uit de lucht vallen. Om ongeveer 13:00 uur kwamen we een op de parkeerplaats bij het Opel Forum, waar al diverse deelnemers aan het fabrieksbezoek al waren gearriveerd. Hier hebben we een praatje gemaakt en zijn we met zijn allen gezamenlijk naar de Opel Fabriek gewandeld. Bij de Opel fabriek werden we ontvangen in het restauratie gedeelte genaamd "Opel Forum" met koffie, thee of een frisje. Ook hebben we de shop bekeken tot het tijd was om in de bus te stappen voor de zgn. Werktour.{/access}

{artprettyphoto picasaUser="113194803260130043595" picasaAlbum="2012_omcn_fabrieksbezoek" width="200" autoGenerateThumbs="true"/}

{access clublid,bestuur}Eerst gingen we naar de aanvangsfilmzaal, hier vertelde de gids over de Adam Opel naaimachines, fietsen en auto's. Waarvan verschillende exemplaren hier in het museum bekeken kunnen worden. Na deze intro gaat het licht uit in de filmzaal, alwaar we in de originele luxe Opel stoelen kunnen genieten van de film over de geschiedenis van Opel, de fabriek, modellen en werkzaamheden in de fabriek.

Hierna gaan we weer de bus in om koers te zetten naar de plaatwerkpers afdeling. hier zien we de grote pers matrijzen alwaar de grote rollen staal veranderen in plaatwerk delen. Het is gigantisch om te zien dat er iedere 3 seconde een pers beweging is die een plaatdeel in de juiste vorm maakt. Daarna gaan we naar de fabriekshal waar de plaatwerk delen worden samengevoegd en worden gelast door de vele robots. Vervolgens gaan we naar de assemblagehal. Hier worden de motoren met de carrosserie samengevoegd. Verder worden de auto's hier helemaal compleet gemaakt.

Verderop zien we een plateau waarop de achteras, uitlaat, veerpoten en subframe compleet met motor en versnellingsbak op gemonteerd staan. Aan een andere band komt de aangeklede carrosserie aanzweven, totdat het zgn. huwelijk wordt gesloten tussen onderstel en carrosserie. De carrosserie wordt op het onderstel gemonteerd en verder compleet gemaakt. Twee mannen zijn continu bezig om de voor- en achterbumpers aan te brengen. Al met al een heel indrukwekkend gebeuren.

Daarna gaan we naar het Opelmuseum, waar vele naaimachines, fietsen en auto's staan in diverse uitvoeringen en modellen. Na dit alles gezien te hebben gaan we weer terug naar het Opel Forum. Dit is het officiële einde van de werktour. We nemen afscheid van de medereizigers en gaan nog even winkelen in de Opel Shop. Eigenlijk was de tijd veel te kort. De werktour hebben we in twee uur gedaan, maar het had net zo goed de hele dag kunnen zijn.

Als we klaar zijn in de shop wandelen we weer terug door de mooie straatjes van Rüsselsheim naar de auto. Vanaf de parkeerplaats maken we een mooie toertocht naar een hotel in Münster-Sarmsheim. NAdat we hebben ingecheckt en de kamer hebben bekeken, hebben we nog door het dorpje gewandeld en zijn we lekker uit wezen eten. De volgende ochtend vertrokken we weer richting Nederland waar we om 20:00 uur moe, maar met een geweldige ervaring rijker, weer aankwamen.{/access}