Een dagje Appelscha

Half 7 in de ochtend. De wekker gaat en het is eindelijk weer zover: Vandaag is voor de 7de keer de oldtimerdag te Appelscha. Mijn schoonvader belt al vroeg met de vraag of hij alvast de Manta uit de garage kan halen. Ik zeg natuurlijk: doe maar. Ik maak me snel klaar, pak de stoeltjes en neem afscheid van m’n vrouw. Snel rij ik naar het huis van mijn schoonouders. En daar staat hij hoor: Mijn grote hobby, een knalgele Opel Manta. Nog blinkend van de laatste poetsbeurt.

compilatie Snel halen we de stoeltjes uit de dagelijkse auto en leggen ze in de Manta. Dan is het zo ver: je stapt in, draait de sleutel om en yes! Daar klinkt dat heerlijke geluid van de draaiende motor. We kunnen vertrekken voor een rit van 65 km vanuit Sneek naar Appelscha. Onderweg komen we nog enkele oldtimers tegen die hetzelfde doel hebben: één van de mooiste dagen van het jaar, oldtimerdag Appelscha.

Eenmaal aangekomen op de Hildenberg in Appelscha stroomt het vol met oldtimers. En dan maar te bedenken dat ze deze mooie wagens weer MBR willen laten betalen. Ze hebben het al 25 jaar gedaan!
Na een mooi plekje gevonden te hebben, besluiten we een eerste rondje te maken. Stiekem ben je in je achterhoofd toch op zoek naar Manta's, want dat is toch mijn favoriete auto. Onderweg nog een lekker bakje koffie gehaald en met wat bekenden gepraat die ik ook op andere oldtimerevenementen tegenkom.

Het eerste rondje viel wat tegen, omdat ik bijna geen Manta gespot had. Wel waren er dit jaar veel andere types Opel aanwezig. Vooral de Kadett kom je regelmatig tegen op dit evenement. Tijdens het 2e rondje, waarbij het terrein al goed vol stond, kun je zien hoeveel oldtimers er nog zijn. Vooral VW, Ford, Opel en Citroen zie je veel voorbij komen. Daarnaast komen alle vreemde merken nog, waarvan je soms het bestaan niet weet. En gelukkig kom je de Manta’s dan toch nog tegen.
Voornamelijk zie je op dit evenement de A Manta. Het leukste is toch wel om met mensen te praten en om de verhalen van hun auto’s te horen. Je hoort aan hun verhaal hoe trots ze erop zijn. Natuurlijk trekt je eigen auto ook veel bekijks. Vaak komt dit doordat de mensen zich nog herinneren hoe ze vroeger als kind achterin zaten of dat ze er zelf één gehad hebben.

Een rondje lopen duurt al gauw 1,5 tot 2 uur als je enkele auto’s ook echt wilt bekijken. Het terrein is zo enorm groot en goed gevuld dat je de hele dag wel bezig bent om alles goed te bekijken. Om Kwart voor vier begin je te merken dat mensen naar huis willen. Sommige pakken hun auto weer in en rijden al weg. Wij bleven nog even bij de Manta zitten, want op het einde kom je altijd nog liefhebbers tegen.
Rond half 5 besloten wij maar eens te vertrekken. We pakten de kofferbak weer in en ik kroop weer achter het stuur om de Manta te starten. Wederom pakte de motor in één keer. Dan komt je laatste uitdaging: van het terrein afkomen. Bijna alle auto’s willen er namelijk tegelijk af! Maar door goede begeleiding van de verkeersregelaars kunnen we toch redelijk snel en geordend het terrein af.
Eenmaal op de weg gekomen zie je nog mensen aan de kant van de weg staan om even de laatste foto’s te schieten. En dat was het dan weer, oldtimerdag Appelscha is afgelopen. Maar gelukkig is het evenement er volgend jaar weer en ben ik er wederom bij. Dan voor de 3e keer met de Manta.

Deelnemen aan dit evenement in 2014 met je manta (van voor 1985): Klik hier voor de details (registreren via bijlage)